HOME
Mari kita kritik
KERAJAAN PERSEKUTUAN

SEBUAH LAMAN UNTUK MENYAMPAIKAN KRITIKAN MEMBINA DEMI KEMAJUAN NEGARA.
Tekan butang "Enter Record".

Perkara
dg 2941 kena tipu
Kelemahan
anda adalah guru besar pertama yang ada ijazah(1997) -kata 2 keramat pemimpin (TAKLIMAT SAMBUNG BELAJAR MASUK u )-Keluar u (1999)setelah ada ijazah....anda tidak boleh mengajar sekolah rendah kerana anda ada ijazah,..dan jawatan guru besar untuk PPPLD sahaja
Cadangan
ambi kira senioriti guru PPPLD yang sambung belajar...
Perkara
dg 2941 kena tipu
Kelemahan
anda adalah guru besar pertama yang ada ijazah -kata 2 keramat pemimpin (TAKLIMAT SAMBUNG BELAJAR MASUK u )-Keluar u setelah ada ijazah....anda tidak boleh mengajar sekolah rendah kerana anda ada ijazah,..dan jawatan guru besar untuk PPPLD sahaja
Cadangan
ambi kira senioriti guru PPPLD yang sambung belajar...
Perkara
dg2941
Kelemahan
terbaru nutp sedang kumpul maklumat guru dg2941 yang terlepas dg 32.Boleh percaya ke kali ni. saya memang ahli nutp
Cadangan
Perkara
muzik kssr 30 minit sahaja (pembetulan)
Kelemahan
masa pembelajaran terlalu singkat
Cadangan
tambah 30 minit lagi atau hapuskan subjek ini. mennyusahkan guru dari segi pengajaran dan pentadbiran.
Perkara
muzik kssr 130 minit sahaja
Kelemahan
masa pengajaran yang terlalu singkat. tak ada masa buat penilaian.
Cadangan
tambah masa atau hapuskan saja subjek ini.
Perkara
Nasib Guru Sambung belajar GG29/DG41
Kelemahan
JPA bahlul.....allah akan membalas kezaliman anda....kami teraniya....Fikirkan..malas nak cerita...
Cadangan
Kaji semula kenaikan gaji......DG29/DG41 berbanding dengan DG32/Dg34/DG38/DG41......fikirkan....masuk akalkah???????????
Perkara
Kelemahan
Cadangan
Perkara
PTK BIAR TELUS
Kelemahan
KENAPA PERLU TUNGGU BERBULAN BARU BLEH TGK KEPUTUSAN PTK.
SEKARANG SEMUA DAH ONLINE. MAJU LA SIKIT. BERTAHUN2 AMIK PTK XPENAH NAK LULUS. PALING BARU NI KENE INTERVIEW PULAK DALAM PTK. JAWAB LA SAMPAI BERBUIH MULUT. LAST2 RESULTNYA GAGAL. SOALAN OBJEKTIF PUN BUKAN NYE SUSAH MANA PUN. SEMUANYA DAH DI BACA DAN DAH BIASA BUAT DALAM SISTEM SELAMA NI. AKU TETAP GAGAL PTK. N TAK LAYAK TUK NAIK DH42 WALAUPUN IJAZAH DAH DALAM TGN. HUH!
Cadangan
BIAR TELUS SEMUANYA. JAWAB ONLINE SEMUANYA. MACAM JAWAB SOALAN NAK AMIK LESEN L. PAS SIAP JAWAB TERUS DAPAT RESULTNYA. XPERLU DIINTERVIEW OLEH MANA2 ORG. SOALAN YG KELUAR BANYAK YG PROVOK. SUNGGUH XSESUAI.
Perkara
nutp
Kelemahan
web nutp dan blognya sekali dah mampus
Cadangan
nutp bacul. kerja pungut yuran ahli.... sapu duit ahli, ahli semua pakat nganga... tak dapat apa. kesatuan guru terbesar kunun... chit...
Perkara
sama
Kelemahan
baik
Cadangan
bagus
Perkara
cuba
Kelemahan
saja cuba-cuba
Cadangan
cadang nak cuba dan sudah pun mencuba
Perkara
salah urus wang awam
Kelemahan
sebutharga semua dapat kepada kroni-kroni bos.Harga tidak berpatutan dengan kerja yang dilaksanakan
Cadangan
ambil tindakan disiplin kepada bos yang salahguna kuasa.kami kakitangan peringkat pelaksana jadi serbasalah untuk malaksanakan tugas-tugas yang menyalahi peraturan
Perkara
KPM buatkan guru2 kerugian
Kelemahan
Saya bekas guru bukan siswazah 10th. graduate mei 1994. lulus PTK 2004. lantik dg44 jan 2005 (rugi!). kalau KPM x buat syarat2 kenaikan pangkat yg byk sgt/kerenah birokrasi, mei 2011 sepatutnya dpt dg48 (17th + 3th PPPLD). ni nak kena tunggu hingga th 2013 (gaji P1T11), skrg P1T8.
































Cadangan
wahai bos2 di KPM, dh dapat uruskan sendiri ttg kenaikan pangkat bagi peg. KPM/guru2, buatlh betul2. jangan sibuk dengan kenaikan pangkat sendiri aje.
Perkara
Guru senior diberi 3 tahun (PPPLD) tapi tak boleh guna!!
Kelemahan
Sakit hati bila baca urusan kenaikan pangkat DG44 ke DG48 secara time-base (KUP) yang bertarikh 31 Mei 2010 oleh KPM. Kononnya beri 3th untuk PPPLD tapi dikenakan syarat tangga gaji PIT11 (DG44)pulak. Untuk pengetahuan semua, nak sampai ke tangga gaji P1T11 secara biasa perlukan servis selama 10 tahun jugak. Jadi bila guru senior nk guna 'hadiah' 3 tahun yg diberi tu? Dhlh masa naik ke DG44 pun kena tunggu 10 tahun, berbanding dengan guru junior yg hanya 7 tahun DG41 dapat naik DG44 tanpa diambilkira tangga gaji pun. Kalau tak salah saya perbandingannya begini:
Guru senior
10th DG41 = DG44
7th DG44 + 3th (PPPLD) + syarat khusus iaitu gaji PIT11 = DG48
(servis 10th baru dpt P1T11, kecuali lulus PTK dapat P2/P3)
*Jumlah servis 20th utk dpt DG48
Guru junior
7th DG41 + 3th PPPLD = DG44 (tak kira tangga gaji)
10th DG44 = DG48
* Jumlah servis 17th utk dpt DG48
CUBALAH KAWAN2 KIRA, BETUL TAK???
TAKKANLH KPM TAK PERASAN HADIAH YG DIBERI TAK BERGUNA!!!
Cadangan
Kalau nk adil buatlh dengan cara yang betul. Ambil kira tempoh servis saja (syarat umum) dan tak perlulh lagi dikenakan syarat khusus (kira tangga gaji).
Perkara
dg2941
Kelemahan
dah basi agaknya...
Cadangan
malaslah nak komen apa2...aku dah lama x sokong kjn.. aku sokong islam ja..sbb tu hati jadi tenang. mugkin ada hikmah d sebaliknya...berdoa ja lah itulah senjata yang ada, moga2 allah mengasihani kita...amin.
Perkara
Gaji cikgu ciput
Kelemahan
Besar mana gaji pun ,jika berbelaja besar tetap jadi ciput.Aku bersyukur dengan apa yang aku ada.Mlm tu,kebanyakkan menipu orang.Bnayak yang buat loan .Duit hangus hutang bertahun. Malas nak tulis kat sini.kalau kau berani ,kau masuk mlm apa?adik aku kerja dekat LHDN ,biar dia cari nama kau untuk kena dikenakan cukai pendapatan ....
Cadangan
Hidup biar berpada,dunia ini hanya pinjam-pinjaman
Perkara
Masuk MLM
Kelemahan
Kalau rasa gaji cikgu tu ciput, korang niaga je..... tengok mcm aku 30k sebulan masyukkkk...
Cadangan
masuk MLM atau skim cepat kaya...kebanayakan cikgu yng terkena dgn DINA....keh keh keh. Masuk je MLM yg jual penapis air tu..
Perkara
x
Kelemahan
Ini cerita lama,cerita baru polis dapat durian tembaga runtuh
Cadangan
Kesatuan dan guru mangkok hayon,keh keh keh
Perkara
Guru lama sentiasa terlepas peluang
Kelemahan
Guru lama sentiasa terlepas peluang
KEADAAN KINI:
1. Kumpulan guru DGA29/ DG41 yang tidak berpuas hati merupakan kumpulan guru senior (lama)
yang mengikuti kursus kemudian dilantik ke DG41 bukan freshie.
2. Urusan kenaikan pangkat secara time-based DGA32 dengan menggunakan tempoh
perkhidematan 10 tahun. Dahulu perlu berada di P1 T22.
3. Terlepas peluang ke DGA32 kerana sudah dilantik ke DG41 sebelum tahun 2003.
4. Guna prinsip gaji paling hampir tanpa satu kenaikan.
5. Kenaikan secara isyarat tidak dinikmati oleh kumpulan ini kerana pelaksanaan SSM.
6. Mereka merupakan kumpulan guru senior dari kumpulan PPPLD yang kemudian dilantik ke
DG41.
7. Mereka sudah berkhidmat lebih 20 tahun sebagai guru siswazah tetapi masih tidak dapat ke
DG48, manakala guru junior apabila cukup 20 tahun akan ke DG48.
Apabila mereka bergerak dari DGA29/DG41 ke DG44/DG48, mereka sentiasa mengalami
kerugian kerana setiap polisi baru adalah berdasarkan tarikh kuat kuasa. Sebenarnya perlu buat
pelarasan bagi guru-guru senior supaya gaji mereka lebih tinggi.
Setiap kali penyelarasan atau polisi baru diperkenalkan adjustment perlu dibuat supaya guru junior
tidak melangkau guru senior.
Sebenarnya Timbalan Ketua Setiausaha, Datuk Kamaruzaman Mohd. Noor, dan teamnya dari
Bahagian Sumber Manusia, Kementerian Pelajaran Malaysia telah turun ke negeri-negeri untuk
memberi penerangan mengenai Skim Perkhidmatan kepada guru. Namun demikian, di kalangan
guru senior berpendapat gaji mereka rendah kerana sebab-sebab di atas.
Setiausaha Agung
Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP)
Utusan Malaysia | 16 Nov 2009
Cadangan
Perkara
Nasib guru dg2941
Kelemahan
berani kat blog je
Cadangan
masuk tv la
Perkara
Elaun kena tarik
Kelemahan
Biasanya apa yang ada didalam slip gaji tidak perlulah di tarik, ini menjejaskan banyak keadaan didalam perbelanjaan keluarga kakitangan awam.
Cadangan
guna pendekatan lain, cuba tarik pelabur seberapa banyak untuk melabur dinegara kita.
Perkara
Guru dg2941
Kelemahan
Guru sekarang tak pandai selalu kena tipu dengan kerajaan.
Cadangan
boikot,ada brani
Perkara
dg2941
Kelemahan
Posting 1995,ada STPM lagi,2001 tamat belajar,2003 naik dg41,8 tahun dg29 dapat 2 hadiah cepat utk ke dg41,2010 baru 7 thn + 2 thn cepat = 9 thn,2011 layak mohon,time tu gaji dah hampir2 dg44,junior dg32 gaji pun lebih besar,beza elaun tapi elaun tak termasuk dalam pencen nanti,KPPK,CUEPEC perjuang golongan sokongan.

Kerajaan bangang dan tolol,sepatutnya kepada golongan kumpulan sokongan yg inginkan gaji yg lebih besar galakkan mereka belajar,jadi yuran yg dibayar utk sambung belajar dapat menjana hasil ekonomi kepada negara,duit keluar bayar yuran,peluang kerja pensyarah bertambah,peluang kerja pun tambah,ini akan memberi sumbangan kepada ekonomi negara.

Hari tu tentang ke minyak pun susah sangat nak selesaikan,aku sendiri beri cadangan kat bini aku,sediakan pump khas utk warga asing,harga yg berlainan. Tak lama kemudian kemudian kebetulan keluar idea seakan2 macam yg aku cadangkan.Rumusannya pegawai2 atasan walaupun usia dah ganyut tetapi masih bodoh dan bangang.

Aku tak tahulah apa yg pegawai2 atasan buat kerja,lah nie buat jawatan guru2 cemerlang,aku nak mohon pun malu2 keranma rasa macam tak layak,last2 sekali guru2 yg tak perform pun dah pegang title guru cemerlang,lembik dan selalu jer ada alasan,cakap banyak tetapi sumbangan kurang,kerja ditanggung oleh guru2 tak cemerlang kerana mereka guru cemerlang dah besar kepala tak boleh terima arahan guru yg tak cemerlang.Mereka dah macam boss2.Macam siut jer.Sisitem pendidikan kita dah macam sial.
Cadangan
Tukat kepimpinan.
Perkara
saja nak bagi tau
Kelemahan
1. mula ngajar - 1.1.1989 , dengan kelayakan stpm - c1 , gaji
rm 683
2. lama khidmat sehingga sekarang - lbih kurang 21 tahun
3. tidak pernah dapat melintang menegak - alasan orng berkenaan - jadi mangsa keadaan - byk duit - kebtulan berniaga - tambah pendapatan - isteri tak bekerja , naik dg 3 (pd masa itu) - meskipun subjek UPSR saban tahun yang diajar cemerlang ..
4. sambung belajar PJJ UPM 1997 - 2000 - 'nganggur 2 tahun' - jadi mangsa keadaan kali kedua - 4.1.2002 baru dianggkat naik - gaji naik lebih kurang - rm 40 - 90 sahaja - lupa dah jumlah ...
5. selepas era baru - dg32 naik meluncur laju - masih pada tahap lama meskipun umur semakin kurang .. semenjak naik smk - ngajar pelajar spm dan pernah pmr , tapi gaji sekarang ...jeng , jeng ....masih RM 2781.25 sahaja..
6. guru yang paling cerdik dan aku paling respek sekali ialah guru yang sempat naik dg32, kemudian sambung belajar kemudian dapat dg41 kemudian naik dg44 dalam masa terdekat sebagai mana yang akan berlaku lepas ni.. bertuah la ko.. tak payah bersusah payah. Tapi geng2 asal dg2941 , ingatlah Allah bersama anda , kita teraniayai , insyaAllah akan berkesudahan baik . Usaha kita tidak sia2, tak dapat dunia, akhirat menunggu. kepada yang berdengki , silalah dengan dengki anda. Luahan hati kami ini , kerana tiada tempat kami mengadu, anda jangan susah2, bukan harta makbapak anda,anda telah pun dapat bagian anda.'kepada orang yang terlepas' terhadap hak dg2941 , anda menanggung banyak dosa kerana menyebabkan orang lain merana . khusus - kami , isteri yang tidak bekerja, begitu juga pihak pengurusan NUTP. Masih ada peluang untuk memperbetulkan keadaan.Kalau kami diangkat ke dg44 pun nilai mata gaji masih rendah.
7. Untuk pengetahuan umum , usaha murni kami kerana sambung belajar dahulu sehingga sekarang mendapat pandangan sinis. klau terkena kepada anda , tentu anda akan terasa seperti kami
6.
Cadangan
kembalikan hak kami sementara Allah beri nyawa kepada 'orang berkenaan'
Perkara
Kerajaan tipu guru yang sambung belajar
Kelemahan
Guru yang sambung belajar adalah atas desakan kerajaan yang mahukan kakitangannya berkelulusan tinggi, tapi kami rugi, orang yang tak sambung belajar goyang kaki gaji lebih tinggi. Ini memang sesuatu yg tidak adil. Tak larat nak bagi tahu selalu. Hari ini dek kerana sambung belajar senioriti hilang, gaji lebih rendah (banyak pulak tu bezanya) daripada mereka yang tidak pernah berniat untuk sambung belajar pun, hutang PTPTN kena bayar balik, hutang lain yang banyak kerana nak sambung belajar, hutang sana-hutang sini, ada degree tak happy, orang PJJ pula bangga sikit sebab belajar tak lah sesusah yang "full time," cuma susah masa je. Gaji tak tolak separauh berbanding yang "full time". Sudah tentu tak perlu sambung belajar kalau tahu ini akibatnya. Di mana kah keadilan?. Ini bukan sekadar rungutan tetapi ingin melahirkan rasa hairan dan pelik, bagaimana perkara yang sangat mudah ini tak dapat di atasi. Kenapa pihak-pihak berwajib sangat-sangat lemah mencari formula. Formula yang ada adalah fomua tak boleh pakai, bila formula tak boleh pakai jalan kerja akan salah dan seterusnya jawapan akan salah. Kenapa? tak jumpa formula ke? Tak payahah duduk di tempat tinggi kalau perkara mudah begini pun tak boleh nak di selesaikan. Kalau perlu kaji semula, kajilah semula. Jangan mendabik dada dengan mengatakan semua sudah mendapat habuan masing-masing. Memang dapat tapi formula matematiknya salahhhhhh!!!. Apa yang berlaku ialah pihak kerajaan tdak nampak secara benar-benar menyeluruh Contoh,sedikit masa dahulu kerajaan mengeluarkan kenyataan untuk membela guru-guru yang menyambung palajaran secara PJJ tapi tak sebut pun guru-guru yang sambung belajar secara "full-time" atau sepenuh masa, sedangkan kedua-dua kategori ini mempunyai impak yang sangat jauh berbaza. Begitu juga guru-guru yang menyambung pelajaran melalui pensiswazahan, mereka ada sedikit kelebihan berbanding sepenuh masa. Mereka dapat balik wang yuran pengajian selama satu tahun semasa di Maktab. Satu bala lagi timbul, kali ini untuk semua yang sambung belajar bila kerajaan tiba-tiba naikkan gaji sebanyak 25% kepada yang tak sambung belajor tu tiba-tiba gaji lebih rendah daripada mereka , bala...bala...Inilah faktor-faktor yang menyebabkan kerja tak seronok.Lepas tu menta komitmen tinggi dari kami-kami ni... Isy...Isy...Isy ada akai ka???
Cadangan
Sepatutnya kerajaan mempertimbangkan semua faktor di atas dengan seteliti-telitinya sebelum membuat sesuatu keputusan. Jangan anggap perkara ini sudah selesai dengan baik. Ia belum selesai. Di cadangkan panggil semula semua pihak yang sambung belajar,Contoh dalam perguruan, PJJ, Full-Time , Pensiswazahan, KPLD,KPLI, dan lain-lain sekali lagi dan bincangkan semula. Jangan mengharap kepada pihak-pihak kesatuan sahaja. Jemput semua kategori. Teliti dimana utung rugi pihak-pihak ini.Buat timbal balik. Dapatkan respon dari pelbagai pihak dan mesti jelaskan kenapa perlu itu dan ini dalam setiap hal.Bukan terus mengumumkan tanpa meneliti sehalu-halusnya. Kurang penelitian menjadikan keputusan kerajaan dalam perkara ini terus dipertikaikan.
Perkara
Kerajaan tipu guru yang sambung belajar
Kelemahan
Guru yang sambung belajar adalah atas desakan kerajaan yang mahukan kakitangannya berkelulusan tinggi, tapi kami rugi, orang yang tak sambung belajar goyang kaki gaji lebih tinggi. Ini memang sesuatu ygn tidak adil. Tak larat nak bagi tahu selalu. Hari ini dek kerana sambung belajar senioriti hilang, gai lebih daripada mereka yang tidak pernah berniat untuk sambung belajar pun, hutang PTPTN kena bayar balik, hutang lain yang banyak kerana nak sambung belajar, hutang sana-hutang sini, ada degree tak happy, orang PJJ pula bangga sikit sebab belajar tak lah sesusah yang full time, cuma susah masa je. Gaji tak tolak separauh berbanding yang full time. Sudah tentu tak perlu tidak perlu sambung belajar kalau tahu ini akibatnya. Di mana kah keadilan?. Ini bukan sekadar rungutan tetapi ingin melahirkan rasa hairan dan pelik, bagaimana perkara yang sangat mudah ini tak dapat di atasi. Kenapa pihak-pihak berwajib sangat-sangat lemah mencari formula. Formula yng ada adalah fomua tak boleh pakai, bila formula tak boleh pakai jawapan akan salah. Kenapa? tak jumpa formula ke? Tak payahah duduk di tempat tinggi kalau perkara mudah begini pun tak boleh nak di selesaikan. Kalau perlu kaji semula, kajilah semula. Jangan mendabik dada dengan mengatakan semua sudah mendapat habuan masing-masing. Memang dapat tapi formula matematiknya salahhhhhh. Apa yang berlaku ialah pihak kerajaan tdak nampak secara benar-benar menyeluruh, contoh. kerajaan mengeluarkan kenyataan untuk membela guru-guru yang menyambung palajaran secara PJJ tapi tak sebut pun guru-guru yang sambung belajar secara "full-time" atau sepenuh masa, sedangkan kedua-dua kategori ini mempunyai impak yang sangat jauh berbaza. Begitu juga guru-guru yang menyambung pelajaran melalui pensiswazahan, mereka ada sedikit kelebihan berbanding sepenuh masa. Mereka dapat balik wang yuran pengajian selaa satu tahun semasa di Maktab. Inilah faktor-faktor yang menyebabkan saya menulis.
Cadangan
Sepatutnya kerajaan mempertimbangkan semua faktor di atas dengan seteliti-telitinya sebelum membuat sesuatu. Di cadangkan panggil semua pihak yang sambung belajar,Contoh dalam perguruan, PJJ, FULL-Time , Pensiswazahan, KPLD,KPLI, dan lain-lain sekali lagi dan bincangkan semula. Jangan mengharap kepada pihak-pihak kesatuan sahaja. Jemput semua kategori. Teliti dimana utung rugi pihak-pihak ini.Buat timbal balik. Dapatkan respon dari pelbagai pihak dan mesti jelakankenapa perlu itu dan ini dalam setiap hal.Bukan terus mengumumkan tanpa meneliti sehalu-halusnya. Kurang penelitian menjadikan keputusan kerajaan dslam perkara ini terus dipertikaikan.
Perkara
Bukan meminta tapi Keadilan
Kelemahan
Jika kerajaan tidak berkemampuan bayar bonus kepada perkhidmatan awam ,pastikan syarikat yang ada kepentingan dengan kerajaan tidak membayar bonus kepada kakitangannya seperti TNB ,Telekom , Plus dan Petronas.
Cadangan
Kerajaan patut bayar bonus sebab:-

1.Bayar yuran persekolahan( yuran free yuran khas ) dan kelengkapan persekolahan anak-anak.
2.Orang miskin dapat bantuan KUAM , eKasih , Kebajikan Masyarakat dan RMT.
3.Kakitangan awam bukan semuanya bergaji besar dan banyak tanggungan lain.
Perkara
Bersyukurlahhhhh!!!
Kelemahan
Takde kelemahan apa-apa dalam pemberian bonus tahun ni! Saya amat bersykur dengan apa yang ada.
Cadangan
Tak payah bagi bonus selagi ekonomi belum naik. Prestasi guru tak perlu ada APC. Mendatar semua lagi elok, kan! kan!
Perkara
bonus kakitangan awam
Kelemahan
tak sepadan dengan ganjaran yang diberi
Cadangan
sepatutnya berilah bonus sebulan gaji.Barulah boleh kata slogan rakyat di dahulukan
Perkara
bantuan RM500
Kelemahan
kumpulan sokongan shj dpt. TAK ADIL LANGSUNG.

Slogan 1Malaysia baru :
Rakyat dikemudiankan,
Pencapaian pemimpin diutamakan.

gaji kump. sokongan ada mencecah RM4000, RM5000 pun dpt RM500.

kump. pengurusan dan profesional ramai bergaji RM2000 +- terutamanya guru dg29 ke dg41 yg masih dianiayai kerajaan.
Cadangan
mana perginya Menteri Pelajaran?
Database service by YourWebApps.com