HOME
Mari kita kritik
MENTERI BESAR/KETUA MENTERI

SEBUAH LAMAN UNTUK MENGKRITIK MENTERI BESAR/KETUA MENTERI SECARA MEMBINA DEMI KEMAJUAN NEGARA
Tekan butang "Enter Record".

PERKARA: KELEMAHAN: CADANGAN:
more
NASIHAT BUAT BAKAL ADUNSeperti 'kacang lupakan kulit'.Semasa nak election ni dari jauh sudah senyum dan angkat tangan.Belum mengadu dah tanya masalah itu-ini.Bila dah jadi ADUN,susah nak jumpa rakyat dan settle masalah.Bila dah jadi ADUN (tak kira mana2 parti)tolonglah ingat kat org bwh.Jgn eksyen sangat dan berlagak (datang dr hati masing2).Buat benda2 BERSIH.more
BUAT KETUA MENTERI NEGERI SELATCARA BERPIDATO DAN BERSYARAH DIHADAPAN ORANG RAMAI SEPERTI BUDAK2.CAKAP TERGAGAP-GAGAP.ENTAHAPAAPAENTAH. BELAJARLAH CARA PUBLIC SPEAKING.KALAU TAK TAHU,TANYA CIKGU2 SEKOLAH.DAHLAH EDUCATION BACKGROUND TAK SETARAF PARTI PEMBANGKANG,MEMALUKAN.BERCAKAP BIAR ADA INTRO,ISI DAN PENUTUP.BIAR PENDEK,ASALKAN BERNAS."cakap perlahan dan sopan,bertindak pantas"more
Apa yang Datuk ISA telah lakukan selama memerintah N. SembilSejak beliau memerintah NS tidak ada sesuatu yang dapat di banggakan kepada anak watan NS.Apa saja pembangunan yang beliau lakukan hanyalah untuk kepentingan projek yang berkepentingan peribadi.Melaka dan Selangor negeri jiran begitu hebat sekali perancangan pembangunannya yang tersusun semuanya di rancang oleh kepakaran yang kebanyakkannya terdiri dari anak watan NS yang bermastautin di sana. Di NS , Menteri Besar hanya sibuk melantik kepimpinan yang hanya bertaraf tingkatan tiga, ada saja anak watan yang ingin menabur bakti di NS pastinya akan di pinggirkan oleh pengikut Menteri Besar.NS begitu terpinggir dalam pembangunannya.Perdana Menteri telah memberi peluang begitu lama kepada MBNS namun di takuk lama juga.Yang ado pada NS tanah pusako dan adat itu pun celaru pentadbirannya.MNBS Isa kono jawab dengan terbuko kepada rakyat NS apo sobab eh NS jadi cam ni.Nak kato rakyat tak bagi sokong ; dah macam macam sokong , tapi takuk pembangunan NS macam tahun 60an yoo.Rakyat sokong Bn tapi ekau MBNS Isa ambil peluang membodohkan anak watan dengan alasan lapok ekau.MBNS Isa kono jawab bukan jo kek rakyat NS tapi jugo dopan Tuhan dalam kubur esok. Mano deh kemajuan orang melayu anak watn NS yang MBNS Isa dah bangunkan???? Anak NS bagai di anak tirikan dek MBNS Isa.Dah lah tu Isa ooi, elok bonarlah kini ekau di suruh tanding Parlimen.Kok bagi jawatan Montori pun ekau tah boleh buek tah tidak. MBNS yang baru kono tukar pentadbir dalam kerajaan NS yang losu dan maleh tu.Ambik anak watan NS yang berkaliber di perantauan tu balek dan hontikanlah pekerjo-pekerjo malap di NS tu , suroh diorang tu ambek pencen awal duduk rumah jaga kobau dan lombu.Ahli Adun yang baru tu hendaklah di pamerkan korjo eh setiap 3 bulan kepada rakyat secara terbuka.Ka;lau Adun baru tu malaeh , lombap dan poloseh , buangkan serta ambil tindakan sewajarnya keatas mereko.Usah pikir nak sonang ambik elaun rakyat dan dudok ompuk kek rumah berkopek dongan bini jo.Harapan anak watan NS iolah dalam abad 21 ni , NS akan bangun setanding dengan Melako , WP dan Selangor.Jangan heboh dek konsessi balak dan pasir jo sampai lupo amanah rakyat.Apo lagi yang kau hondakkan dah rakyat borikan , monang lobeh 2 per tiga ; jangan 2 per tiga lombap dan bangang lagi dah lah.Tukarlah Speaker Dewan Undangan Nogori NS Dato Shahlan wasahlan tu , katokan kek dio tu ; apolah susah sangat nak sain borang biasiswa orang kampong. Apolah guno nyo dio kobarkan kek orang kampong yang anak eh pun tak dapek biasiswa.Korjo dio tolong rakyat.Ingatkan kek dio tu bilo mati esok takdo menteri atau rajo doh yang nak pikol jenazah eh ke kubor ....orang kampung jo yang buekkan nanti.
Aduahi MBNS yang baru ;anak watan yang bekerjaya tinggi dan berprofessional amat menantikan seruan ekau untuk kombali menabur bakti membangunkan NS dan orang kampoing. Orang kampong tu tiggal rumah pusako jo , konolah buek sesuatu yang membanggakan suku sakat nenek moyang kito yang dulu dalam membangunkan NS kepado tahap yang mulia.
Kita anak watan takut kok esok luso orang NS bagi kek PAS , DAP dan Bebas baru padan muko UMNO NS.Janganlah ni berlaku...naauzubillah.
Apo lagi Tok MBNS , monang dah bagi dah, bertahun tahun dah bagi ; yang ekau orang tak bagi pada rakyat NS yolah kemajuan dan maruah pembangunan rakyat yang dah tercicir jauh sekali.Janganlah esok ekau ketulahan di sumpah dek nenek moyang yang dah menoroko kpg laman kita dulu ...lihatlah apao dah jadi dongan kesudahan hidup MBNS yang dulu dulu...semuo eh tak semonggah akhir hidup nyo.
Bueklah yang terbaik mampu untuk tanah air , kpg laman dan tingkatkan martabat hidup anak bangso.Janaganlah biarkan lagi anak watan NS cabut lari ke negori lain berkhidmat bakti.Kobarkanlah kek Tok Undang Tok Undang tu ; dunio dah masok era 21 dah , bueklah yang terbaik bagi menjana pembangunan tanah pusako mengikut adat yang bersendikan syarak buakan yang bersendikan tamak lobo.Bumi ni tuhan bagi untuk kito kojokan demi kepentingan ummah bukan nak di simpan buek pusako sobon dek somak samun doh.
Dah lah tu TO MBNS ; kito harap bonarlah ekau dapek buek yang baru untuk bumi bertuah NS dan janganlah ulang macam apo yang MBNS yang duulu.Jadikanlah MBNS tu sebagai Monteri Bijakasano NS dan bukan Monteri Bangap NS???????
more
INGATAN KEPADA MENTERI BESAR KELANTAN- NIK AZIZKejatuhan PAS dalam pilihanraya 2004 adalah kerana perbuatan kepimpinan PAS sendiri.Usahlah persalahkan orang lain dalam perkara ini.

Semasa kalian di beri kuasa oleh Allah SWT untuk memerintah kalian telah berlagak riak , angkuh dan sombong. Pemimpin PAS begitu hebat telah memaki hamun , caci mencaci , kafir mengkafir serta telah memperlekeh orang lain dan lebih zalim lagi telah memecah belahkan rakyat dengan falsafah kafir mengkafir kalian.

Allah SWT tidak mengizinkan apa yang telah kalian mohon kepadaNYA suatu ketika dahulu di dalam sembahyang hajat kalian.Kesombongan kalian telah Allah SWT balas dengan kehinaan. Sesungguhnya sekiranya dahulu kalian telah mentaqlidkan Allah SWT sebagi "samseng"; kini Allah SWT telah menempelak dan menghukum perbuatan kalian dengan seadilnya pula.Di dunia lagi Allah SWT telah memperlihatkan tindakanNYA terhadap kalian apa lagi di akhirat kelak.

NIK AZIZ kena turun padang macan Abu Bakar , Umar , Othman dan Ali untuk mengetahui perihal keadaan rakyat dari segala segi keadaannya.Sebagai pemegang tampuk kerajaan inilah yang sewajarnya Nik Aziz wajib lakukan bukannya hanya percaya dengan segala lapuran orang-orang Nik Aziz yang tidak menjalankan tugasannya secara berkesan di bawah.

Apa yang paling utama ingin di sampaikan ialah , kekalahan PAS adalah di terbitkan oleh orang PAS sendiri yang tidak mempertahankan peradaban dan kesucian Islam itu sendiri. Kemana saja ceramah PAS ; pastinya ada caci mencaci , fitnah , ketawa terbahak bahak mempersendakan orang lain DAN akibatnya inilah hadiah yang Allah SWT berikan kepada kalian kerana tidak menjaga adab dan kesuciaon Islam itu sendiri.

Allah SWT telah dengan jelas memberi kehinaan kepada PAS kerana pemimpinnya yang angkuh , riak , takbur dan lebih malang lagi telah menzalimi diri sendiri.

Usahlah persalahkan mana mana pihak , muhasabahlah kepada diri sendiri dan hisablah apa yang telah kalian lakukan adakah bersesuaian dengan maruah Islam itu sendiri.

Aapakah Mat Sabu , Haji Hadi , Isamail Kamus dll lagi hendak mengadu hal.Allah SWT sendiri telah mengkifaratkan kalian di atas perbuatan kalian sendiri.Allah SWT telah tidak menyebelahi kalain lalu Allah SWT telah mengararahkan hati pengundi memangkah BN.Inilah realiti yang kalian kena terima keran kalain telah juga berdoa agar pengundi hanya nampak PAS dan memangkah PAS.

Allah SWT telah megkifaratkan PAS keran PAS telah terlebih dahulu telah menghina Islam dalam cara perlaksanaan kalaian kepada ummah.Kalian telah mempersendakan maruah dan adab sopan Islam itu sendiri setiap kali jkalian berceramah.Nah ! terimalah kifaratNYA di atas perbuatan kalaian sendiri.

Terimalah kekalahan dan mohon ampunlah secara terbukalah kepada sesiapa yang telah kalian caci makikan.Taubatlah agar Allah SWT tidak mendatangkan lagi penghinaan keatas diri kalian dengan lebih hina lagi.

Bergabunglah dengan UMNO yang sama Qiblat dan syahadahnya di dalam Islam. Berhemahlah demi kesatuan Ummah dan maruah Islam.Usahlah berasa malu untuk berbuat sesuatu kerana Allah SWT demi kebaikan Ummah.

Buanglah segala kekeruhan dan jernihkan hati hati kalian demi kerana Allah SWT untuk kepentingan Ummah dan maruah Islam sejagat.

Bentuk semula siraturrahim sesama Islam dan beradablah dengan adab yang di suruh Islam.Taubatlah di atas keterlanjuran yang telah kalain lakukan.Turun kepadang melihat nasib ummah yang amat daif di negeri kalian. Ugama hanya berdiri gah di atas dasar kecemerlangan akidah dan kemajuan Ummahnya.

Ummah akan di hina dina sekiranya ekonomi dan kekuatan dirinya tidak berada pada dasar kekuatan yang kukuh. Akidah ummah akan mudah runtuh bila mereka hidup dalam kemiskinan.

Bergabunglah bersama UMNO membentuk pemerintahan demi untuk kepentingan ummah dan maruah Islam kerana Allah SWt semata mata.

Sekiranaya PAS tetap sibuk dengan kerja memecah-belah masyarakat di atas kekalahan 2004 selepas ini , ketahuilah Allah SWT akan menghina kalian kelembah kehinaan yang lebih hina lagi.Kalian bukan saja hina di dunia malahan hina juga di akhirat.

Buanglah segala kekotoran di dalam hati nurani kalian dan bermaafanlah sesama Islam dalam persaudaraan.Bersatulah dalam membangunkan Islam secara lebih effisien dan effektif serta bangunkanlah ekonomi ummah Islam yang jauh ketinggalan di bumi kalian.

Sesungguhnya inilah peringatan yang dapat ku berikan kepada kalian selaku sesama Islam dalam persaudaraan.Binalah kekuatan ummah dalam segala segi dan buanglah segala sifat keji dalam diri demi kerana kepentingan Ummah dan kerana Allah SWT juga.

Wassallam.

more
TERIMA KASIH KEPADA FAREASTTIADA KELEMAHAN YG DIBUAT DLM KOMEN ANDA.KPD FAREAST YG MENULIS DIRUANGAN INI,TERIMA KASIH.ITULAH YG SEBETULNYE.
CUMA SAYA NAK TAMBAH DAN INGATKAN KEPADA UMNO.JIKALAU ANDA INGIN BERBAIK BAIK DGN PAS,BERHATI-HATILAH.PLAY SAVE WITH THEM.PAS NI JENIS MANUSIA YG TAK BERTERIMA KASIH DAN KAWAN MAKAN KAWAN.

more
RAKYAT SABAH TERPINGGIR DARI PEMBANGUNANRAKYAT SABAH TAK DAPAT MENIKMAT KEMUDAHAN YANG SEMPURNA TERUTAMA KAWASAN PENDALAMAN. BEKALAN ELEKTRIK,AIR,TELEFON, ALAMAT RUMAH DAN SEBAGAINYA. SUNGGUH SUSAH UNTUK DI MILIKI SEBAB UTAMA SESETENGAH KAKITANGAN JABATAN TAK MENJALANKAN TANGUNGJAWAB DENGAN SEMPURNA DAN BAYARAN YANG DIKENAKAN SANGAT TINGGI UNTUK SATU KEMUDAHAN. SEDANGKAN SABAH ADALAH NEGARA MISKIN. CONTOH SEMPORNA KEBANYAKAN PENDUDUKNYA MENGUNAKAN AIR PERIGI DAN PENDUDUK BERADA DALAM KEMUNDURAN TAK ADA ARUS PEMBANGUNAN KEMUDAHAN.JABATAN KERAJAAN SEHARUSNYA MEMBERI PERHATIAN YANG LEBIH KEPADA PENDUDUK YANG TAK BERKEMAMPUAN. TOLONG BERIKAN RAKYAT KEMUDAHAN DAN PEMBANGUNAN YANG SEPATUTNYA MEREKA JUGA HARUS NIKMATI DAN JANGAN PINGIRKAN MEREKA DISEBABKAN MEREKA TAK TAHU MEMINTA DAN TERPINGGIR.more
RAKYAT SABAH TERPINGGIR DARI PEMBANGUNANRAKYAT SABAH TAK DAPAT MENIKMAT KEMUDAHAN YANG SEMPURNA TERUTAMA KAWASAN PENDALAMAN. BEKALAN ELEKTRIK,AIR,TELEFON, ALAMAT RUMAH DAN SEBAGAINYA. SUNGGUH SUSAH UNTUK DI MILIKI SEBAB UTAMA SESETENGAH KAKITANGAN JABATAN TAK MENJALANKAN TANGUNGJAWAB DENGAN SEMPURNA DAN BAYARAN YANG DIKENAKAN SANGAT TINGGI UNTUK SATU KEMUDAHAN. SEDANGKAN SABAH ADALAH NEGARA MISKIN. CONTOH SEMPORNA KEBANYAKAN PENDUDUKNYA MENGUNAKAN AIR PERIGI DAN PENDUDUK BERADA DALAM KEMUNDURAN TAK ADA ARUS PEMBANGUNAN KEMUDAHAN.JABATAN KERAJAAN SEHARUSNYA MEMBERI PERHATIAN YANG LEBIH KEPADA PENDUDUK YANG TAK BERKEMAMPUAN. TOLONG BERIKAN RAKYAT KEMUDAHAN DAN PEMBANGUNAN YANG SEPATUTNYA MEREKA JUGA HARUS NIKMATI DAN JANGAN PINGIRKAN MEREKA DISEBABKAN MEREKA TAK TAHU MEMINTA DAN TERPINGGIR.more
Ali Rustamlebih sudu dari kuahBuat baik berpada-pada kata orang tua, buat jahat jangan sekali, kita tak akan rugi. Ini hukum karma.more
KG. SG. DUA BESAR, KUALA PILAH - TERPINGGIRAssalamualaikum, saya merupakan anak dagang kelahiran kuala lumpur namun mempunyai ibu yg berasal dari kg. ini amat tidak berpuas hati dgn. pembangunan yang ada di kawasan ini bukan sikit bahkan banyak. bukan untuk mengadu domba sebaliknya BENAR!!Jika diikutkan amalan para rasul, nabi dan para sahabat yang benar2 ihklas di zaman dulu, beliau melakukan pemantauan dengan mata kepala sendiri, dgn telinga dan batang hidung sendiri, untuk mengetahui akan permasalahan yang ada di mana sesuatu tempat di bawah naungannya, Namun di sini janji yang ada diberikan hanyalah janji ibarat poket di isi untuk perut yg sentiasa kelaparan. Kg. Sg. Dua Kuala Pilah amatlah terpinggir dari arus pembangunan. Sakit mata memandang sakit lagi bahu yang memikul. Ada ke patut di zaman IT yang penuh dengan kemudahan, masih terdapat permasalahan terutamanya insfranstruktur iaitu kemudahan jalan raya yang mana merupakan laluan utama kerana di kawasan ini bukannya ada lapangan terbang mahu pun laluan sungai atau laut. Saya benar2 terkilan kerana ibu saya yang mengalami kencing manis ditambah lagi dengan luka di kaki akibat tertusuk paku karat ketika menyeberangi laluan sawah yg dah jadi denai yg sering dibanjiri air. Dari kecil sehinggalahkini saya telah berusia 30thn. masih begitu keadaannya. Sekali lagi saya ingatkan menteri yang terdahulu (Isa Samad) memang tak guna - hanya membuat pembangunan di kawasan asalnya iaitu di Port Dickson. Kini ADUN UMNO kawasan senaling dan KUALA PILAH jangan hanya tahu melenting apabila diwartakan dalam media - mengakulah akan kekurangan diri. JIka tak sanggup nak menepis letak jawatan - ramai lagi yg sanggup wahai Datuk Norhayati.more
BERTUAH ANAK EMAS DATUK ALI RUSTAManak emas Datuk Ali, kebal dari Undang2. Boleh simpan pompuan, kena tangkap basah dan tunjuk sijil nikah palsu terlepas dari undang2 syariah. Penguat kuasa Agama Islam Melaka pun takut nak ambil tindakan. Masa jadi Majlis Tertinggi MBMB cekik duit shiling parking MBMB berpuluh2 ribu, pun kes tutup. Tindakan yang diambil cuma buang staff yang bersubahat dengannya saja. Saman trafik banyak di komputer Polis pun tak kena waran tangkap, bawak kereta tak ada insuran roadtax pun boleh, polis takut nak tahan. Bertahun2 bawak kereta tanpa lesen memandu dari muda sampai umur nak masuk 50 tahun masih selamat dan tak pe. Pakai kereta berjenama Jaguar tak bayar hutang bertahun2, tak boleh kena tarik sebab kereta tu di rokemen kan oleh Datuk Ali, Cuba saya yang buat! cuba anda yang buat! atau cuba rakyat lain yang buat?????? tak akan terlepas dari undang2. Dengar khabar Datuk Ali nak lantik anak emasnya itu jadi Ahli Majlis Tertinggi. Kali ni kat mane pulak Datuk Ali nak letak, duit sape pulak yang Datuk Ali nak suruh sedut.Lantik le orang2 yang berimej baik, yang mempunyai latar belakang yang bagus kerana ianya menjadi contoh tauladan pada rakyat. Nak jadi pemimpin Datuk Ali kena adil dan telus. Jangan lindungi orang2 yang buat salah agar mereka2 ini tidak menjadi biadap dengan Undang2. Kalau Datuk Ali terus menerus buat begini dengan orang2 yang biadap ni, lebih baik lah pergi hidup kat Pekan Koboi.more
setinggan, pendatang & Rumah kos rendahSelalu dengar banyak rumah kos rendah nak dibikin di semporna, likas, sembulan, sandakan, tawau dan kawasan-kawasan yang macam black area. Sedangkan kerajaan robohkan setinggan pasal nak mengatasi masalah pti. apa dah jadi ni? takan kita nak buat rumah yang cantik untuk diorang sedangkan orang sendiri tinggal dalam rumah yang macam bukan rumah.Mintalah supaya orang yang dibagi tempat dalam rumah kos rendah itu adalah yang layak dan sepatutnya dapat. Kita tidak mau nanti penduduk yang diragukan identiti dan kerakyatannya yang dapat tempat tu. Rasanya tidak sukar untuk kenalpasti identiti sebenar mereka - tengo muka dan dengar percakapannya pun dah kenal. so, apa tunggu lagi? kalau halau, halau betul-betul. jangan pikirkan pasal sesama.. kalau tak nak halau, janganlah cakap nak halau. tapi, bagi kita, mestilah nak negeri ini untuk orang Malaysia yang betul-betul Malaysia kan?..more
KRONI ALI RUSTAMTIDAK ADIK KEPADA RAKYAT MELAKA. LEBIHKAN! MANJAKAN KRONI. YANG KAYA, YANG UNTUNG SI KRONI. NAK CITE PASAL KRONI DARI SG PUTAT PAKAI JAGUAR WBL241, HUTANG TAK PERNAH BAYAR, TAUKEH PUN TAKUT NAK TARIK SEBAB KERETA TU MEMANG DIURUSAKAN OLEH DATUK ALI. KESIHAN RAKYAT NAK BERNIAGA! JADI MANGSA POLITIK. BARU2 NI KRONI SAKIT MACAM NAK MAMPUS, DATUK ALI CALL JE PENGURUS BESAR HOSPITAL SWASTA... UHHHH BERJEMPUT KAT RUMAH KRONI..... SEMUA PERBELANJAAN DIMASUKKAN DALAM KUOTA DATUK ALI. HAI DATUK ALI! RAMAI LAGI RAKYAT YANG PAPA KEDANA YANG MEMERLUKAN BANTUAN DATUK ALI, KENAPA LAH KRONI YANG NAMANYA MACAM NABI TAPI PERANGINYA MACAM BABI TU YANG DI BELA. ITU KAH YANG DATUK NAK JADIKAN AHLI MAJLIS TERTINGGI? ITUKAH YANG DATUK NAK JADIKAN PEMIMPIN RAKYAT? PEMIMPIN DALAM RUMAH TANGGA PUN KUCAR KACIR.. RUMAH TANGGA PUN TAK TERJAGA, NI PULAK NAK JAGA KEPENTINGAN RAKYAT. APA YANG SAYA SAYA TAHU KRONI NI MEMANG MENGHABISKAN BERAS! MENGHABISKAN DUIT RAKYAT! PENGKHIANAT! TIDAK AMANAH. BARU2 NI KENA TANGKAP BASAH, PUN PEGUATKUASA AGAMA ISLAM BOLEH TUTUP KES.. DAH DISAHKAN SIJIL NIKAH PALSU HANYA AMARAN SAJA YANG DIBERI. ORANG KELILING KETAWA BILA MENDENGAR CERITA INI. BETUL LAH KATA PEMBANGKANG... MEMANG USTAZ2 DALAM PEJ AGAMA ADALAH USTAZ UMNO. SAYA SOKONG KATA2 PEMBANGKANG. HINGGA KINI KRONI NI BERLELUASA MELAKUKAN PERKARA2 MUNGKAR DENGAN PEREMPUAN SIMPANANNYA JANDA ANAK TIGA YANG TINGGAL DI TMN RB, PEREMPUAN JALANAN YANG TIDAK BERMARUAH, SESUKA HATI KELUAR MASUK TAMAN DAN RUMAHNYA. APAKAH DATUK BUTA? ADAKAH PEJABAT AGAMA ISLAM BUTA? ATAU BUAT2 BUTA? LAGI SATU ISU! KRONI NI BERLAGAK HABIS! TAPI INSURANCE ROADTAX KERETA PUN DAH BERBULAN2 TAMAT... BOLEH LAGI DIA BAWAK KERETA SANA SINI TANPA TAKUT PADA UNDANG2. POLIS PULAK TAKUT NAK TAHAN, SEBAB APA??? ADAKAH KERANA JP ADA TERTONGGOK MACAM PATONG BUDDHA KAT DEPAN KERETA DIA? MUNGKIN ADA POLIS UMNO KOT? KRONI TUA NI PULAK MEMANDU KERETA TANPA LESEN YANG SAH..... AGAKNYA KENA GANTONG LESENNYA SEBAB DAH LANGGAR ORANG! GITU LAH KRONI YANG DI AJAR OLEH DATUK ALI HINGGA KRONINYA BEGITU BIADAB DENGAN UNDANG2. SAYA BIMBANG, KALAU SIJIL NIKAH PALSU BOLEH DIA DAPAT, MUNGKIN BESUK LUSA DIA AKAN DAPAT ROADTAX DAN LESEN MEMANDU YANG PALSU. ITU TIDAK MUSTAHIL ASALKAN DATUK ALI TALIPON JE SIAPA YANG PUNYA KEJE.
GERENTY DAPAT!
WAHAI USTAZ2! BERTINDAKLAH KERANA AMANAH DALAM KEJE, BERTINDAK LAH KERANA TAKUTKAN ALLAH BUKAN TAKUTKAN POLITIK DATUK ALI. BUKA LAH KES KRONI INI BALIK DAN AMBIL TINDAKAN. SIJIL NIKAH BERSIRI NO.0006602 YANG DICOP DI NEGERI PERAK TELAH PUN DISAHKAN PALSU. CARI LE DALANG SENDIKETNYA AGAR UMAT ISLAM LAIN TIDAK RERSERET DALAM KANCAH HINA INI. HENTIKAN LAH KUOTA PERUBATAN DATUK YANG DIBERI KEPADA KRONI ITU KERANA TIDAK ADA GUNAKAN MEMBELA BABI. KALAU DATUK BERMURAH HATI JUGAK NAK GUNAKAN KUOTA UBAT DATUK ITU, PERGI LAH MELAWAT KE KG2 YANG JAUH TERPENCIL YANG LEBIH DHAIF ATAU HOSPITAL2 KERAJAAN DIMANA RAMAI RAKYAT MISKIN YANG AMAT MEMERLUKAN BANTUAN DATUK. JOM LE KITA TENGOK APAKAH TINDAKAN DATUK ALI SETERUSNYA. INI BARU SEKOR KRONI SAYA BONGKARKAN... KRONI2 LAIN BAKAL DIPERKENALKAN. TUNGGU DAN LIHAT. TERIMA KASIHmore
Ali RustamMenjaga Hal ehwal Agama Negeri Melaka, lantik lah orang yang betul2 berkerja kerana Allah. Dato Ali melindungi kroni sendiri dari diambil tindakan khalwat. Pejabat Agama Islam dah sahkan surat nikah palsu, tapi hanya diberi amaran saja. Lebih baik le Dato Ali jangan memegang jawatan Hal Ehwal Agama sebab Dato Ali sendiri cetek agama Islam, tidak adil dan mengajar kroni ke arah maksiat. Hingga kini kroni Dato berleluasa membuat maksiat dengan janda simpanannya. Kroni Dato sebagai pemimpin.. tapi rumah tangga sendiri kucar kacir. Tiada contoh terbaik boleh di ambil dari kepimpinan Dato Ali dan Kroni.Pilih le pemimpin yang terbaik, brimej mulia, memilik keluarga yang sempurna dan tidak kucar kacir. Itu adalah mesej pertama rakyat mempercayai Dato dan Kroni. Hingga kini entah berapa kali rakyat membuat aduan pada Pej Agama mengenai kes khalwat Mohamad Ahad dari Sg Putat Batu Berendam namun ianya cuma diberi amaran. Rakyat bukan bodoh, ianya adalah campur tangan dari Dato sendiri. Kami berharap semua yang di beri amanah, bertindaklah kerana takutkan Allah, bukan takut kan Dato Ali Rustam. Apa yang Dato Ali Rustam telah selewengkan sesungguhnya kami rakyat2 dari Sg Melaka tidak akan menghalalkannya walau pun sedikit. Tunggu saja pilihan raya yang akan datang.more
Jabatan perparitan dan tali air daerah ranauranau khususnya kundasang mempunyai masalah bekalan air bersih amat memalukan kepada tempat-tempat lain,cuba kita semua lihat di sana sini terlihat batang paip bersimpang siur dan dalam pelbagai saiz tapi tau kah kita paip itu sentiasa mendapat bekalan air atau tidak, kami penduduk kampung amat malu apabila ada tetamu dari luar dtg ke kg kami dan terpaksa mandi dgn air yang berbau lumpur kerana bekalan air paip yg selalu tidak ada bukan kadang-kadang lagi tapi mmg selalu, saya amat sedih dan sakit hati bila kebun-kebun sayur yang dimiliki org cina dan pendatang indonesia air mencurah-curah di tengah kebun sedangkan penduduk kampung kadang hanya menadah hujan dan air dari lopak dan kolam bercampur lumpur yang digali sendiri ,sepatutnya perkara seperti ini tidak berlaku ini bukan masalah baru tapi sudah bertahuh-tahun,dan saya berharap pihak yang berkenaan dapat menangani masalah ini dengan segera.penduduk kampung tidak kisah jika terpaksa mengeluarkan sedikit wang untuk menampung perbelanjaan ini tapi dengan syarat bekalan air sentiasa mencukupi .- membuat sistem perpaipan yang betul ,teratur dan tinjauan dari masa ke semasa keadaan paip air berkenaan.
-mengenakan bayaran bulanan yang berpatutan daripada orang kampung untuk pembiayai kos penyelenggaraan paip air dari masa ke semasa
-pastikan saliran paip air di asingkan dengan paip ke kebun-kebun sayur
more
PENGURUSAN PEJABAT/MAJLIS AGAMA KEDAHSistem mengurus perjalanan pejabat SERUPA pejabat pejabat lain malah PEJABAT HAIWAN lebih efisen.

Bermula pejabat agama Daerah hingga ke Negeri/MAIK....
Sikap kakkitangannya, urusan rekod,filing system dsbnya....TERUK sekali.

CONTOH 1/1000 :
SILA RUJUK PERMOHONAN PEMBINAAN SURAU TAMAN CENDANA S.PETANI YANG MEMAKAN MASA HAMPIR 3 TAHUN MASIH LAGI TIADA APA APA HATTA PROSES MEWAKAFkan TANAH PEMBERIAN PEMAJU SEKALIPUN....APA PUNYA JABATAN HINGGA SEBEGINI RUPA, SAYA PUN TAK BOLEH PERCAYA PADA ZAMAN INI....KONON NAK MAJU 2010.
Bentuk kakitangan dgn kaedah ISLAM sejati/tulen.
Bekerja dgn semata mata kerana Allah...
Komitmen/dedikasi/pengorbanan demi meninggikan SYIAR & SYARIAT di Negeri Kedah ini & Malaysia.
more
more
more
Kepada Datuk Seri Hj Ali Bin RustamMenggurus Melaka Central dalam keadaan menyusahkan penjaja-penjaja gerai.

Penjaja-penjaja gerai sekitar bandar melaka seperti bas station, teksi stand, bas ekspress, pasar besar dan lain-lain lagi telah 'dipaksa' berpindah ke melaka sentral yang kononnya untuk kebaikan dengan inrastruktur yang canggih. Akan tetapi apa yang berlaku adalah di melaka sentral sewa gerai yang mahal dan tak mampu ditanggung oleh penjaja, banyak lagi gerai tak siap dibina dan penjaja-penjaja diarah untuk menyewa khemah yang amat teruk lokasinya , lokasi gerai-gerai yang banyak dan dekat-dekat hingga berlaku pergaduhan antara penjaja-penjaja untuk merebut pelanggan yang tak ramai, masa pelanggan ramai amat terhad kerana di pasar aktiviti sampai tengahari, petang dah takda pelanggan. Pihak majlis perbandaran lepas tangan dengan 'menjualkan' penjaja-penjaja yang tidak mampu untuk membayar sewa gerai yang mahal.

Saya sebagai peminat kepada Datuk Seri Ali Rustam merayu agar bantulah penjaja-penjaja teksi stand, bus stand, pasar agar ditempatkan lokasi yang tidak membebankan. Nampak gaya macam kerajaan negeri menjual gerai-gerai kepada swasta dengan pulangan yang lumayan, tetapi tidak menjaga kebajikan penjaja-penjaja. Datuk lihatlah bagaimana penjaja yang dok sementara di khemah melaka sentral menjual makanan dengan habuk dan panas mentari, hujan ribut. Datuk seri lihatlah pergaduhan penjaja2 untuk merebut pelanggan kerana menempatkan penjaja2 dengan amat ramai padahal pelanggan kurang. Dattuk seri lihatlah bagaimana penjaja-penjaja yang tidak dapat berpindah kerana gerai dimelaka sentral tiada atau tidak siap terpaksa berniaga di tempat asal dengan kebimbangan gerai mereka akan dirobohkan pihak swasta, yang telah membeli tanah-tanah yang dulunya adala tanggungjawab majlis.....
more
ENGKAR ARAHAN Y.A.B PERDANA MENTERIMengapa sampai tergamak Kerajaan Negeri Melaka dibawah pimpinan Ketua Menteri sekarang ini mengengkari arahan Y.A.B Perdana Menteri supaya semua yang berbentuk hiburan tidak diadakan ketika menyambut tahun baru??????Demi menunjukkan keperihatinan Kerajaan Islam Hadhari pimpinan Y.A.B Dato'Seri Abdullah Bin Haji Ahmad Badawi beri surat tunjuk sebab kepada Ketua Menteri Melaka supaya menjadi pengajaran kepada semua.more
Jalan perhubungan di kampung masih tidak di baikijalan raya menuju ke sekolah bantuan penuh kerajaan di luar bandar tangungjawab siapa? masalah ini telah lama berlaku di kampung kinasaraban kundasang ranau di sabah sejak dulu masih tidak berubah sampai sekarang ini .berita mengenai peruntukan daripada kerajaan untuk membuat jalan raya menuju sekolah amat mengembirakan orang kampung tapi sayang sekali sampai sekarang jalan raya masih seperti dulu malah lebih teruk apabila hujan lebat turun dan kemarau berpanjangan keadaan jalan raya tak ubah seperti sungai kering .yang menyebabkan kereta guru-guru yang datang mengajar sukar untuk melalui kadang kala terdapat kenderaan yang tersadai rosak di tengah jalan dan menyukarkan kenderaan lain melalui jalan itu. perkara ini bukan sahaja menyukarkan pihak sekolah tapi juga orang kampung yang sama mengunakan jalan raya ini walaupun gotong royong selalu di buat dan pungutan duit untuk membaiki jalan kerap di jalankan tapi masih tidak berubah. memandangkan kaedah yang digunakan secara manual. apabila perkara ini ditimbulkan dalam mesyuarat kampung tiada keputusan yang di capai ini kerana pihak yang terlibat membantah 100% dan mengatakan jangan bergantung kepada subsidi kerajaan.memang betul tapi jalan raya menuju ke sekolah semakin teruk dan selalu mendapat teguran daripada pihak jabatan pendidikan daerah yang membuat lawatan ke sekolah .rasanya memang melampau kalau saya katakan orang tersebut bodoh sombong sebab apabila di semak di bahagian pejabat daerah peruntukan jalan raya dan perpaipan di kampung kinasaraban ini telah lama di luluskan dan di pertangungjawab kepada ahli JKKK tapi sampai sekarang habuk pun tarak!! jangan kata jalan raya dan paip air kawasan kampung pun dah jadi macam hutan belantara dan haiwan ternakan berkeliaran di sana sini macam padang lembu dan kambing . kami mohon lah pertimbangan daripada pihak yang berkenaanhantar lah wakil pihak berkenaan untuk meninjau keadaan sebenar . pihak kampung hanya ingin menunjukkan bukti sebenar.

kalau tidak menjadi masalah tolong lah siasat mengenai peruntukan yang disalurkan sama ada saluran betul atau salah dan siapa orang yang berkaitan dalam perkara itu.
more
KEPADA KETUA MENTERI SABAH DAN PERDANA MENTERI SABAHADA LAGU/LIRIK YANG TERCIPTA 2TAHUN YANG LALUTAJUK : SATU RASA
Satu rasa di dalam hidupku,
Terciptanya bintang diantara sejuta,
Biar aku pendam itu satu waktu.

Satu kali didalam hidupku,
Terciptanya satu tanda yangf tak akan pernah pudar,
Biar aku pendam intu satu rasa.

Chorus.

Kalimahku yang suci,
Aku bukan tuhan,
Tercipta didalam irama yang syahadu,
Membentak didasar naruliku,
Tersemat di lubuk yang paling dalam
Bersama kita rasa
Dihati yang satu rasa.

Pasti engkaukan lebih mengerti,
Tiada beza seandai kau tak perduli,
Biar kami pendam itu,
Satu kali.

I PUN TAK FAHAM LIRIK YANG I TULIS INI DULU. SEKARANG MULA FAHAM SUDAH.
more
Kat Melaka Air Naik 10 %Kan Ketua Menteri Melaka, Hj Ali Rustam seorang ketua menteri yang sangat-sangat menjaga hati Perdana Menterinya, yelah kalau hari ini Perdana Menteri arah itu ini, esoknya keluar di TV3, hanya Ketua menteri Melaka Hj Ali (bukankah ramai lagi ketua menteri dan menteri besar tapi Hj Ali sangat pantas panggil press)yang akan bagi statement menyokong dan melaksana arahan perdana menteri serta merta. Tapikan bila harga air di Melaka nak naik 10%........Kabinet kata nak ambil alih Air kerajaan negeri... dalam tempoh 2 tahun tarif air takan naik.... so mana Hj Ali, bagilah statement.....

Tapikan kenapa bandar melaka dah tak macam dulu....? macam tak ceria.... mungkin berpunca peniaga2 kena pindah ke Melaka Central yang mahal sewanya, kurang pelanggannya. Mana Hj Ali ?
more
Kera sumbangMenteri Besar Terengganu Iblis Jusoh adalah kera sumbang hahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaKorek tahit hidung tu haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamore
jalan raya yang menghubungkan pekan spg pertang dan penduduk felda 1&4 terlalu teruk dan berlubang2 akibat terlalu lama tidak dipedulikan langsung oleh kerajaan dan Adun terdekat.bila pilihanraya,bukan main lagi "undilah BN untuk rakyat".tapi bila dah menang,buat dono jer.bukan nak kata apa la,dah bape ramai yang mati berlanggar gara2 nak elak lubang last2 langgar lori/keta.malu la, bila raya sedara pun tak nak datang.jalan berlubang sana sini,sempit dan memang x memuaskan langsung.harap pihak kerajaan/Adun buat la sesuatu terhadap jalan spg pertang-spg Durian.Minta di tar baru bukannya ditampal.apa guna tampal tapi tahan 2 3 bulan jer.more
KUTUK NGUTUK AMALAN KEJI, MARI KITA RENUNG DIRISTOOOPPP !!! Saya mahu tuan/ puan/ encik/ cik/ abang/ kakak/ adik/ pakcik/ makcik sekalian yang pernah buka laman ini dan menyumbang idea/ pendapat/ komen/ maki hamun/ herdik/ dll dalam laman ini kita STOP dulu, boleh tak?

Begini, kita kan baru lepas dilanda bencana Tsunami. Sama ada anda semua ada terlibat atau tidak, saya nak kongsi dengan anda semua. BACA DULU apa saya nak cakap ni, ok?

Mungkin antara kita pernah dengar atau alami peristiwa ganjil yang dikaitkan dgn akhir zaman ( di Malaysia ) seperti :
1) Ayat Al-Quran hilang dari naskhah AL-Quran di beberapa negeri seluruh negara(1980an)
2) Murid-murid sekolah agama di Selangor terlihat Objek di langit (1990an)
3) Isu wajah jenazah manusia menyerupai khinzir (1990an)
4) Beberapa jenazah (hafiz Al-Quran) dari kubur yang berusia tidak kurang 50 tahun masih tidak reput di Kedah Harian Metro-2002)
5) Seorang remaja di utara tanah air (dipercayai menderhakai ibu) ditelan bumi (Berita Harian-awal 2000)
6) Salji turun di negara Arab dan banjir di Mekah (2005)
Saya ingin cadangkan, kita renung peristiwa-peristiwa di atas dan ambillah sedikit pengajaran. Jika anda pernah mengalaminya secara langsung, atau sanak saudara terdekat anda, kita ingatkan lah sesama kita. Kerana di negara kita macam-macam perkara buruk dan jenayah berlaku setiap hari dan ia bagaikan perkara biasa, dan bukan lagi pelik.

Sekadar renungan bersama, cuba ingat-ingat semula... sebelum bencana Tsunami melanda, apa yang telah berlaku di negara kita ?
>Isu TV3 Sure Heboh - fatwa dan pandangan mufti dilawan!
>Berapa ramai anak-anak menjadi mangsa rogol-bunuh, adakah penjenayah terbabit mendapat hukuman setimpal?
>Kes Hanif Basri-Noritta : beliau mengaku berzina tetapi bukan sahaja tiada tindakan Syari'ah, bahkan mendapat populariti meluas melalui media massa.

Apakah ini semua tidak menjadi punca kemurkaan Allah?
Renungilah...
more
Cukai pintuTerengganu dalam sejarahnya,negeri yang tidak stabil dalam politik.Ini menunjukkan rakyat terengganu adalah rakyat yang sangat mengikuti perkembangan semasa.Justeru itu rakyat terengganu akan mengulangi sejarah sekali lagi -insyaallah-mengubah kerajaan Deris jusoh kepada kerajaan lain yang lebih baikUndilah Parti yang mahu kepada Islam seperti Hizbul Islami ke tabligh ke arqam ke Pas ke tapi jangan UMNO sudah.more
more
ALI RUSTAM GADAI TANAH MELAYUALI RUSTAM DAN AMID NORDIN MENIPU RAKYAT MELAKA DENGAN JANJI MANIS SAHAJA. TANAH MILIK PENDUDUK MELAYU KAMPUNG HABIS DI JUAL PADA BANGSA ASING. DI MANA JANJI ALI RUSTAM DAN AMIT NORDIN PADA PENDUDUK MELAYU TANAH YANG TELAH DIAMBIL ALIH DIBANGUNKAN UNTUK PERUMAHAAN KOS RENDAH? MENGAPA ALI RUSTAM DAN AMIT NORDIN MENJUAL TANAH WAKAF ISLAM TANPA MERUJUK PIHAK PENDUDUK!HARAP BADAN PENCEGAH RASUAH BUAT SIASATAN DAN LAPURKAN KEPADA PERDANA MENTERI. RAKYAT MELAKA INGINKAN KETUA MENTERI BERDARAH MELAYU YANG JUJUR DAN MENOLAK KETUA MENTERI BERDARAH SIKH-INDIA YANG SUDAH BANYAK PERBODOHKAN ORANG MELAYU.more
Mangsa Tsunami sudah insafsatu ketika dulu setiap kali Amerika nak serang mereka terutama di Acheh asyik menadah tangan sembahyang hajat pada tuhan utk membinasakan Amerika..pantang Amerika nak serang negara Islam (entah Islam betul atau Islam palsu) mereka akan sembahyang hajat nak suruh tuhan musnahkan Amerika.. insyallah, sejak tsunami melanda, mereka telah insaf...dlm gambar tv dan akhbar, kita dah nampak keinsafan mereka...dua tangan yg dulunya menadah memohon tuhan binasakan Amerika kini digunakan utk menadah pada helikopter milik Amerika yg membawa bantuan makanan..
alhamdulillah..
more
more
setingganMengapa pihak YB Gbk setia tidak dapat memberi kata putus tentang perpindahan setinggan kg desa mukmin permai sehingga tarikh yg diberi oleh MPS blh dilanjutkan.Ini seolah2 membuka kelemahan pihak PBT sedangkan YB sendiri adalah salah seorang ahli majlis.Dimana letaknya kewibawaan YB selaku adun GS.Sila ambil perhatian aduan saya ni. Saya buat call ke MPS pun tidak mendapat layanan.damana letak cemerlang gemilang dan terbilang yg dislogankanmore
YAB Menteri Besar perak --Perihatin Tak BertempatDato Seri Tajol Rosli..nampaknya selalu perihatin tak bertempat.masaalah yang berlaku diluar negeri Perak amat cepat mendapat perhatiannya..masaalah besar dibawah dagu sendiri tak pernah diambil tahu..Semua kampong disekeliling pekan Lenggong..sempurnakah kemudahan asasnya ????semenjak Dato Ahmad Said .lepas tu Tan Sri Ghazali Jawi..Dato Hj Kamaruddin Mohd Isa..Tan Sri Ramli Ngah Talib..dan sekarang giliran MB yg amat perihatin tapi TAK BERTEMPAT...kemudahan asas untuk kesemua kampong tersebut tidak pernah sempurna dan memuaskan..wakil rakyat DUN dan MP pun hanya berjanji pilihanraya sahaja..lepas tu batang hidung pun tak nampak.Nampaknya kerajaan Perak pun nak ikut trend kerajaan pusat..Hendak bangunkan semula negara orang yang musnah selepas bencana sedangkan dalam negara sendiri masih ketinggalan...Rakyat negara luar tu kah yang memilih kerajaan kita ni...konon nak tolong bangsa se ugama..kerajaan yang mereka pilih sendiri pun tak bolih menolong rakyat..kita pula yang lebih menyibuk.............
Ahli DUN Lenggong tak tahu ke masaalah bekalan air/bekalan api/kemudahan jalan/pengangkutan/perhubungan/kemudahan tempat ibadat untuk kampong disekeliling pekan Lenggong.Awak dipilih jadi wakil rakyat..apa yang patut dibuat hendaklah dilakukan..dah berapa ramai wakil rakyat yang tidak tunai janji di DUN ini..dah berapa MB yang tak peduli masaalah ini...ada bekas wakil rakyat yg pernah buat janji dulu masih hidup senang lenang sekarang dengan suku sakat mereka..bekas MB kebanyakan sudah pergi.....jadi wakil rakyat sekarang bila lagi nak berjasa..tunggu musim pilihanraya baru ke...untuk tabur janji palsu yang baru......MP dan bekas MP pun sama..sibuk diperingkat pusat sahaja..pernah kah MP perempuan yang baru tu melawat kampong disekitar Lenggong sejak menang dulu..bekas MP pula sibuk dok sokong NGO dalam isu moral dan undang undang..tak tahu ke HULU PERAK amat ramai yang rosak akhlak dan penagih dadah.......Apakah sebenarnya fungsi wakil rakyat..mereka dipilih olih rakyat tapi membelakangkan rakyat..seolah jawatan yg mereka sandang dipilih olih panel temuduga JPM.
Menteri Besar jaga sebuah Negeri..biarlah adil..jangan pilih kasih...kawasan MB sahaja yang berubah..............
Besikap adil mengelakkan berdosa dengan rakyat..
Lawatlah Kg.Bukit sapi/Kg.Chepor/Kg.Luat&Beng/Kg.Temelong dan semua kampong sekeliling Pekan Lenggong....
more
mana satu yang betul UMNO or PASmasing2 mendakwa islam.ramai orang keliru.dalam Umno ada orang pandai Agama Dalam Pas pun ada orang pandai agama.Rakyat yang jadi mangsanya.bila mau maju asyik menyalahkan orang.islam pun terus mundur.bukan orang bukan islam yang memundurkan islam TETAPI orang islam sendiri.kita tengok pak arab sudah la. Al-quran dalam bangsa dia tapi mereka tidak kaji apa yang ada dalam al-quran.sekarang apa sudah jadi semua ilmu dalam bahasa inggeris.jadi kalau kita hendak ilmu kena belajar bahasa inggeris.Bila DR.M suruh buat Etems di sekolah n di U ramaiorang yang marah.betul ke mereka ni...Teruskan dengan Etems nya supaya rakyat berilmu more
Kami Mahu Air Bersih-Kg Traditional Hulu Perak.........Wahai Menteri Besar Perak Dan wakil wakil rakyat..buta kah mata tuan tuan dan puan puan sekelian...tidak kah kasihan kepda penduduk kampong yg menderita utk menikmati bekalan air bersih..kini mereka hanya dapat menikmati air yg disalurkan dari gunung daripada rancangan bekalan air luar bandar sejak berpuluh tahun lalu..setiap kali menjelang pilihanraya beribu janji ditaburkan..bila dah menang batang hidung MP dan ahli DUN hilang entah kemana..kena tunggu 3 atau 4 tahun lagi barulah terhegeh hegeh nak tabur janji baru kepada penduduk kampong...sampai bila nasib malang ini akan berterusan tidak dapat dijangkakan..................Memohon kepada tuhan supaya turunkan bala kepada pemimpin yang tidak bertanggung jawab dan yang hanya pandai menabur janji janji palsu....kalau tidak dapat BALA sampai bila pun mereka tidak akan sedar diri......more
buat sesuatu untuk pengundikami pengundi wakir rakyat bahagian pengkalan baharu pantai remis mohon jasa baik wakil rakyat yang kami pilih untuk buat sesuatu bagi pembangunan kampung di bawah kawasannya.sebelum pilihan raya hari tu...ada le dia datang ke dewan orang ramai batu 17, katanya nak bagi tanah tol kpd orang kampung yang berkelayakan. sampai sekarang tak dengar cerita apa pun.Janji nak bagi tanah tu...tak taulah entah kali yang ke berapa....rasanya sejak dia pegang kawasan tu....sampai le skg...habuk pun tak dak.kalaupun tak mampu nak bagi tanah tu....buatlah apa-apa yang patut.....buat pondok tpt tunggu bus ke...bukak kedai runcit ke....ape-ape je lah untuk kebaikan orang kampung.....kesian le kat kami ni.....sanggup undi dia berkali-kali....walaupun sebelumnya tak nampak apa hasil yang dia dah buat....bukan apa takut kawasan tu terlepas ke tangan orang lain...jadi, bila orang dah berbudi tu...ingat-ingatlah...jangan makan sorang aje...nanti takut buncit pulak perut.kalau dah benar-benar berhasrat nak jadi wakil rakyat.Jadilah wakil yang sebetul-betulnya....turun padang selalu...jumpa orang ramai...war-warkan berita bila balik kg....mudahlah makcik-makcik @ pakcik-pakcik yang susah-susah tu nak mengadu hal.Jangan sampai org kg pilih orang lain nanti. more
Peruntukan Membina Masjid Di Bahagi Dua.........MB PerakPada mulanya RM 1 juta sudah diperuntukkan untuk membina sebuah masjid baru di sebuah kampong diseberang sungai Perak.Pada masa itu MP nya Datok Nazri Aziz.Apabila pecah kawasan MP baru nya ialah Khamsiyah Yeop...mengapa peruntukkan bina masjid itu jadi RM 500 ribu sahaja...bila disiasat rupanya MP baru perempuan dah bahagi dua peruntukkan tersebut untuk bina masjid dikampong asalnya sendiri..walaupun masjid tersebut masih kukuh dan kekurangan tapak baru...Inilah senario politik MP baru ini..padahal permohonan untuk buat masjid itu dibuat dan diluluskan semasa MP Datok Nazri Aziz...adakah MB Perak tak perasan perkara ini...Nampaknya MP perempuan ini nak tunjuk baik SEGERA kepada penduduk kampong asalnya walaupun dengan merampas peruntukan yang diluluskan untuk kampong lain...memang dari dulu lagi MP perempuan ini bermasaalah..tetapi hairan mengapa pucuk pimpinan masih mengambilnya sebagai MP...apa jasa yang dia dah buat ??????kalau setakat bercakap bohong tu adalah....kalau peruntukkan untuk bina masjid pun dia boleh permainkan..tentu peruntukkan lain pun akan dipesongkan kerana dia menganggap pengundi nya boleh ditemberang.....jangan haraplah kalau dia sendiri yang hendak mengusahakan sesuatu peruntukkan kepada rakyat...kalau tak percaya tanya dia sendiri..lepas pilihanraya 2004..berapa kali dia melawat kampong kampong dalam kawasan parlimennya...munkin dia hanya melawat kampong asalnya saja...INIKAH pemimpin berjiwa rakyat..TEMBERANG.........Di harap MB Perak awasi MP perempuan ini..jangan aniaya rakyat..pada masa ini ramai pengundi dikawasannya berdoa supaya dia dibuang pada pilihanraya akan datang..kerana dia tidak ikhlas..berilah peluang kepada orang lain yang lebih layak dan ikhlas berkhidmat seperti bekas MP kawasan ini sebelum ini........more
Menteri Besar Negeri SembilanMemang tak di sangkal lagi kelemahan yang begitu ketara telah di tunjukkan oleh MB N.S yang lalu. Sebagai anak jati NS yang lahir dan di besarkan di NS saya berasa malu kepada negeri jiran yg lebih kecil seperti Melaka. Kemajuannya begitu menyeluruh bersaing dengan adat dan istiadat kenegerianya. sedangkan NS yg begitu kaya dengan adat dan istiadat serta peninggalan rekabentuk yang begitu anggun tidak di gunakan untuk kemajuan. mengapa NS berhutang begitu banyak dengan kerajaan pusat tetapi pembangunannya begitu lembab kalau di bandingkan dengan negeri2 lain di malaysia. kalaupun ianya membangun hanya di kawasan2 yang tertentu sahaja. Kepada MB NS yg baru tunjukkan kewibawaanmu sebagai pemimpin koprat yg berjaya. Bawa teknologi kepimpinan itu ke NS. bertindak dengan pantas, jgn bagi ruang untuk rakyat mengkritik anda yang mana boleh melemahkan semangat anda untuk memajukan NS.Dengan menggunakan budget sedia ada, MB baru di syorkan untuk membangunkan NS secara menyeluruh. Kami anak watan NS tidak memandang bangunan tinggi sebagai kemajuan, sebaliknya kemajuan kami berasaskan kemudahan sama rata. Cukup dengan kemudahan asas yang sentiasa di ambil kira, di selenggara dengan baik dan ubah suai kebudayaan kita yang begitu kaya. Jangan biarkan projek gajah putih berleluasa di bandar kita yang memang tak seindah bandar lain di malaysia. Siapkan projek2 sedia ada. Bangunkan Ns dengan memasukkan nilai2 kebudayaan negeri yg kaya. Dengan budget yang rendah seratakan pembagunan NS dengan kemudahan yang seragam. Gunakan lambang (bangunan minangkabau) kita sebagai kewajiban untuk pembinaan2 yang bakal di luluskan. setidak-tidaknya kesemua bangunan yang berkaitan dengan kerajaan ada ciri2 dan unsur2 minang kabau yang boleh menyeragamkan pembangunan di negeri sembilan. atau nak banyak lagi idea pembangunan dengan kos yang rendah panggil saja saya atau anak2 negeri yg merantau ini balik dan bagi peluang untuk mengeluarkan idea2 pembangunan kami di sana...more
shahidan woi!!!saya malas nak tapi banyak cuma nak bagi point saja:
-pasai apa di perlis susah sangat nak dapat keja.
-tapi kroni shahidan senang dapat, biaq lulus sekolah rendah, buleh keja, yang blajar tinggi2 dok saja.
-projek2 yang ada dia bagi kat adik beradik ngan kroni saja. mampuih kubuq berasap
-isa samad pendek ngan ali rustam kena panggil dah ngan lembaga. dato seri bila nak p mengadap
-mana tau buleh 4 atau 5 juta pulak duit piang
-simpan duit banyak2, beli kereta bomba, sirim kubuq nanti, suruh pencacai2 dato seri mai sirim ok
-
more
pak lah kebanggaan.....-tak teringin bagi naik harga barang pulak ka????. kalau naik lagi mampusla bn hampa.
-keja ngan kerajaan tak rasa kean sangat sebab banyak boleh duit piang. baca utusan malaysia 23 jun, ruangan forum.
-memang betul apa yang si kerani tu cakap. macam mana pak lah banteras rasuah sepupu sogokkan.
buat keja bagi betui, saya tau pak lah betui, tapi ekor-ekor pak lah yang banyak herot, more
more
lembap1.kami tidak dapat menyamak status permohanan e-rayuan...
2.jgn buat kimi menungu terlalu lama status e-rayuan upu.............
3.kementerian telah berjanji akan menberitahu status permohanan 3 minggu selepas kemasukan upu........tapi habuk pun tidak ada.......
4.jangan buat kami seperti orang bodahhhhh
1.tubuhkan 1 laman web khas untuk mwnyamak status permohanan..........
2.masa untuk menberitahu status e-rayuan perlu di percepatkan...........................

yang benar
jiji
pelajar PDT
more
tak elok kritik mb atau kmsume ok malaysia aman...........
malaysia okmore
DI MANA HAK RAKYAT SEMPORNA.more
DIMANA KEPRIHATINAN YB DATUK.\more
latar belakang ahmad badawimore
komen andaapa yang ditulis disini,belum tentu betul atau salah, tapi adakah MB kita ambil tahu atau ada yang membacanya, atau kita tulis dan kita baca sendiri, tak ada apa-apa buat penat bayar bil ajeMB atau wakil tolong baca dan tolong siasat dan tolong ambil sesuatu tindakan susulanmore
more
Catuan Air di Negeri SembilanCatuan air dijalankan di 'seluruh' Negeri Sembilan kerana diberitakan air di pusat tadahan air untuk Negeri Sembilan semakin kurang. Tetapi apa yang dikesalkan dan amat mengecewekan adalah cuma kawasan-kawasan tertentu sahaja yang menghadapi catuan air. Ada kawasan yang mendapat bekalan air paip seperti biasa. Hujan semakin kerap, dan selalunya agak lebat sekarang di Negeri Sembilan, catuan air masih dijalankan di kawasan-kawasan tertentu sahaja. Adakah JBANS mengharapkan hujan yang sangat-sangat lebat pada setiap hari, barulah catuan air pada kawasan-kawasan tertentu ini akan dihentikan? Negeri Melaka, semasa di bawah pemerintahan Datuk Seri Thamby Chik pernah mengalami krisis air. Tetapi apa yang didengar oleh semua rakyat, bukan kerana air di Melaka pada ketika itu kurang tetapi kerana sebab lain. Jika catuan air di kawasan-kawasan tertentu di Negeri Sembilan berterusan, there must be something wrong somewhere. Rakyat juga yang tertipu.more
buat mb perlisbanyak main kronijadi la sikit2, duit mb dah banyak, nie kalau perlis boleh masuk final piala malaysia, tak tau banyak mana lagi duit nak kena labur, projek2 di perlis semua dapat kat kaum kerabat dan kaki bodek dia. lepas tu makan persen pun dah kenyang. ingat mb, mati nanti pesan kat anak cucu suruh beli kereta bomba banyak2 buat siram kubur kot2 berasap. more
Database service by YourWebApps.com