FORUM GURU SAMBUNG BELAJAR < ISU BISP 5% banding 10%, % Kenaikan Gaji 15% banding 25% dan Isu RM500 menampakkan akademik sudah tidak penting>
Forum Mengkritik Kementerian Pelajaran
Database Guru Sambung Belajar
Komen :
aku nk sambung
Penulis :
saya
Komen :
Guru2 Dg2941 rugi lagi , Dg29/32/41 sekarang boleh mohon 5 tahun ke dg44, berbanding kita dulu 7 tahun !!!
Penulis :
dg2941
Komen :
dengar cite... tuk guru2 dg 29 yang x sempat ke dg 32. ade skim gaji baru utk mereka.. dg 42.. sama cam jururawat
Penulis :
2941
Komen :
Sudah keluar,harap awak tidak tercicir.
Penulis :
abd
Komen :
ada sesiapa yang tahu bilakah borang dg41 ke dg44(time-based)bagi tahun 2012 keluar? tolong sampaikan. tq
Penulis :
lama tunggu
Komen :
Di kebanyakan negeri , guru yang telah mengajar 10 tahun ke atas di sebuah sekolah akan ditukarkan ke sekolah lain, apa pendapat anda.
Penulis :
lyw
Komen :
PRU 13 semakin hampir...kerajaan kini baru bangun dari tidur dan baruy nampak nasib guru2 yg selama disishkan suaranya... dg2941 dianggapnya mcm sampah... bila PR bersuara ingin meningkatkan taraf pendidik dimata masyarakat pihak kerajaan menidakkannya pula... tak bolehlah... itulah ... inilah... Aku sebagai warga pendidik memang sangat sakit hati dengan pengabaian mereka terhadap guru2 dg2941... semoga kerajaan di bawah kepimpinan najib akan jatuh... aminnn....
Penulis :
dg2941
Komen :
PRU 13 semakin hampir...kerajaan kini baru bangun dari tidur dan baruy nampak nasib guru2 yg selama disishkan suaranya... dg2941 dianggapnya mcm sampah... bila PR bersuara ingin meningkatkan taraf pendidik dimata masyarakat pihak kerajaan menidakkannya pula... tak bolehlah... itulah ... inilah... Aku sebagai warga pendidik memang sangat sakit hati dengan pengabaian mereka terhadap guru2 dg2941... semoga kerajaan di bawah kepimpinan najib akan jatuh... aminnn....
Penulis :
dg2941
Komen :
PRU 13 semakin hampir...kerajaan kini baru bangun dari tidur dan baruy nampak nasib guru2 yg selama disishkan suaranya... dg2941 dianggapnya mcm sampah... bila PR bersuara ingin meningkatkan taraf pendidik dimata masyarakat pihak kerajaan menidakkannya pula... tak bolehlah... itulah ... inilah... Aku sebagai warga pendidik memang sangat sakit hati dengan pengabaian mereka terhadap guru2 dg2941... semoga kerajaan di bawah kepimpinan najib akan jatuh... aminnn....
Penulis :
kdg2941
Komen :

ya Pk ada masa goyang kaki tangan baca newspaper dan main komputer game...cikgu biasa goyang kaki tangan dan seluruh badan tanda buku budak....tapi tak daapat apa....
Penulis :
Ikhl
Komen :
Betul tu .Kesatuan mereka selalu mencanang ngan KPM ,katenye GPK ni beban kerja terrrlaluuu banyak,buat kerja tu,buat kerja ni ,sampai tak terkejar nak siapkan bebanan..katenye lah. kesatuan pula nk minta gpk ni diberi gred 34,Elaun RM 60 tu TAK CUKUP beb.katenye lah.
Pada pemerhatian dan peramatan saya GPK ni tak de lah kerja banyak.kerja tu pun org lain yg siapkan diorang ni banyak duk sembang dalam bilik dorangjee ...
Penulis :
Pak Uda
Komen :
kenapa guru penolong kanan (PK) melantik setiausaha? untuk menyenangkan krja mereka ke? dahlah waktu mngajar diaorang sikit, elaun Pk dapat lg. Yg jd mangsanye guru biasa, kene buat kerja berlambak2. mcm mane nak fokus pada P&P dan budak2 kalau kerja pk2 guru biasa yg bnyk buat. ckgu seharusnye lebih fokus pd p&p, tp disebabkan tekanan dgn fail2 yg bertimbun2 mcm mane nak mngajor dgn baik.... persediaan mngajor tk smpat nk buat. waktu rehat guru sepatutnye buat persediaan mengajar atau tanda kerja budak, tp oleh krn fail2 yg nk dipantau oleh mereka, buku budak entah kemana, persediaan tak buat.... siapa yg rugi dlm hal ini????????
Penulis :
guru terkene.....
Komen :
sekolah cemerlang gb & pgtua yang dapt imbuhan ? cikgu2 camne pulak...dapat sumpah gb & Pgtua adalah...sedangkan mrk hanya pandai mengarah saja..ada jadual paling sikit waktunya... pun x masuk kelas jugak...asyik dok main politik dan naik turun PPD dn JPN aje yang pandai...kalau nak betul2 cemerlang ! adil dan telus...lantik aje mrk dari PTD. biar mrk uruskan hal pentadbiran..GB & Pgtua hanya jadi pentadbir utama..habis cerita..
Penulis :
cikgu bengang !
Komen :
Allah yang maha mengetahui apa yang kita lalui,bersabar dan bersyukur disamping berusaha untuk mencapai kecemerlangan dunia dan akhirat.Moga urusan kita di dunia dan akhirat dimudahkan oleh NYA.
Penulis :
abd
Komen :
kepada kwn guru2 sekalian,,jgn lah memandang duit sahaja..jlnkan amanah yang diberikan..kenapa pekerja jaga ble hidup dengan hanya gaji ciput..nikan kita guru gaji beribu2 masih lagi menuntut gaji lebih lagi..jika dibanding gaji guru dahulu dan sekarang memang amat berbeza sekali..jadi bersyukur dengan apa yang diberikan.(ukur baju di badan sendiri)berjimat amalan mulia.tq
Penulis :
abcxyz
Komen :

Rakan-rakan yang memohon dg44 tahun lepas kebanyakannya sudah dapat, sila semak kat sini kepada siapa yang ada memohon. Tahniah!


http://apps.emoe.gov.my/ppps/
Penulis :
akuguru
Komen :
Unit Kemudahan dan Saraan JPNS Sabah mengambil masa berbulan-bulan hanya untuk menguruskan kira-kira perubahan gaji? cukup hairan.Rupanya dlam zaman IT inipun masih ada lagi konsep berbulan-bulan hanya untuk itu.Mangsanya guru yang sangat mengharapkan perubahan gaji itu.
Penulis :
XYZ KK
Komen :
Guru PPLD yang melanjutkan pelajaraan keU dgn cuti belajar separuh gaji. Semas belajar di U selama 3 tahun adakah dikiran 1 tahun untuk keDG44?
Penulis :
Guru Formula 7+3
Komen :
apa dah jadi dengan ijazah OUM?
Penulis :
mamat
Komen :
Kita jangan le tengok gaji pokoknye je...tengok le elaunya..
sama....GB 38..elaun tetap RM340....DG44 dah RM800...syukur le tu...bila bersyukur nanti allah tambah le rezeki.....
tak tambah gaji tambah anak...atau tambah isteri....tu pun rezeki juga....rezeki yang pailing besar sekali bila dapat
mentaati perintah allah swt...bawak2 tengok orang yang dibawah tu sama....peruntukkan le 10% dari rezeki untuk orang yang susah tu....terutama orang yang dekat dengan kita...
setiap ringgit yang kita belanjakan allah swt akan gandakan sehingga 10 kali ganda insyaalah........
Penulis :
dg294144 dah kute
Komen :
Setahu teman rakan2 lantikan 2004 lepasan ijazah telah pun mengisi borang time base dari DG41 ke DG44 pada bulan april yang lalu, dan insyaalah mereka ni akan dilantik pada awal tahun hadapan, persoalannya ialah bagi mereka disekolah rendah mereka ini telah berada di zon kenaikan pangkat, apakah mereka ni akan dilantikan utk memegang jawatan di sekolah. Setahu saya bagi kumpulan guru besar yang diberi keistimewaan 3 tahun dalam 41 dilantik ke 44 masih ada yang belum dilantik lagi...apakah kumpulan ni terpaksa menunggu sehingga 4 tahun lagi baru dilantik ke Gb/Pk.....
Penulis :
2941dah kute
Komen :
Guru Ex-PPLD yang belajar ke U dgn cuti belajar separuh gaji selama 3 tahun dapat formula 7+3? Adakah 3 tahun = 1 tahun?
Penulis :
7+3
Komen :
Borang untuk ex ppld DG 41 ke DG 44 boleh print dari pemberitahuan website KPM. semua yang lantikan DG 41 tahun 2004 dgn 9 tahun ke atas pengalaman DG29 boleh mohon. Tarikh tutup 30 JULAI 2010.
Penulis :
Bakal pesara
Komen :
Terima kasih atas cadangan (a).Semoga exppld diberkati ALLAH.Amin...
Penulis :
abd
Komen :
Ex-PPLD DG44 ke DG48, 7+3, naik gred 1 Jan 2011(cukup syarat) atau 1 Julai 2011(secara tradisi)
Penulis :
ExPPLD
Komen :
Cikgu dr negeri mana? Kl,selangor,pahang dah terima perkeliling. Boleh tanya kerani sekolah.jgn lepaskan peluang lagi!nanti mengalami kerugian lagi!
Penulis :
a
Komen :
Makluman tentang, (Dg41-dg44 tahun 1.1 2004 boleh apply bulan jun ni).belum ada di sekolah saya ,Exppld Dg 44-Dg48 adalah.Mungkin saya terlepas lagi
Penulis :
abd
Komen :
Ok lah walaupun markah tak tinggi sangat! Kurang 80 percent memang tak boleh pohon.
Penulis :
bic
Komen :
Prestasi saya 84%. Apa kesan? Nak komplain kemana?
Penulis :
DGGG
Komen :
Dg41-dg44 tahun 1.1 2004 boleh apply bulan jun ni. Tarikh tutup 30 july. Rujuk web kpm atau jabatan.
Penulis :
a
Database service by YourWebApps.com